Hout

Natuur product

Hout is een product wat is gemaakt door moedernatuur. Hout heeft karakter, is warm van kleur en is makkelijk te bewerken. Maar hout heeft ook eigenschappen waar u heel goed rekening mee moet houden bij het bestelproces en bij de verwerking. 
Iedere houtsoort heeft haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid enzovoorts. Er zijn vele soorten hout en iedere houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Laat u zich daarom goed informeren of de gekozen houtsoort en uitvoering bij uw toepassing aansluit.

Wanneer het product niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze gemonteerd wordt, kan hout vervormen of gaan scheuren. Hout zal temperatuur- en vochtigheidsafhankelijk krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg.

 

Massief lengtehout
Het is goed om te beseffen dat hout groeit en een interne ronde structuur heeft (de groeiringen). Hier worden in de zagerij voornamelijk rechthoekige of vierkante latten, regels, planken en balken van gemaakt. Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur rondom het hout zal hout gaan werken/vervormen. Verandering in luchtvochtigheid gebeurt al door regen, verandering van het weer of de overgang van dag naar nacht.  Het is goed om te beseffen dat het werken van hout een continu proces is.


Maatvastheid
Het krimpen en uitzetten van hout is een natuurlijk en continu proces. Het is daarom belangrijk te weten wat de afwijking kan zijn in de maatvoering van hout.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Lengtemaat, maximaal toegestaan verschil 2%. Let op: vaak langer, maar soms korter!
    Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!
  • Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil 5% Zowel breder als smaller.
  • Diktemaat, maximaal toegestaan verschil 5%.


Ruw hout
Ruw hout is, in het land van herkomst, vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product maatafwijkingen en kromming voorkomen.

Wanneer maatvastheid en rechtheid (voor zover mogelijk) gewenst is adviseren wij u zo mogelijk een geschaafd product aan te schaffen
Bij de aankoop van ruw hout dient u met het volgende rekening te houden:

  • Gedeeltelijk vergrijzing van het hout door het zonlicht;
  • Maatafwijkingen tot ca. 10 à 15% op de kopmaat zijn mogelijk;
  • Kromming;
  • Scheurvorming (ontstaan door drogen, ook aan de kopse kanten);
  • Scherpe kanten, welke mogelijk splinteren c.q. afbreken;
  • Mogelijk geverfde markeringstekens op het hout;
  • Oxidevlekken;
  • Watervlekken.


Krimpen, uitzetten, kromtrekken, scheurvorming
Houten stammen groeien in een cilindrische vorm. Hierdoor is de kopse structuur van een plank, regel of een balk rond van vorm (de groeiringen). Door veranderende luchtvochtigheid en temperatuur zal hout krimpen en uitzetten.  Door de intern ronde structuur zal hout altijd in meer of minder mate kromtrekken. Houdt u hier alstublieft rekening mee bij het bestelproces. Bestel daarom altijd iets meer dan u netto nodig heeft!

Als planken, regels of balken gezaagd zijn zullen ze gaan drogen omdat de sapstroom in de stam tot stilstand komt.  Tijdens dit natuurlijke droogproces ontstaan zeer vaak kopscheuren.  Dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijkproces van drogen en vervorming.
Let op: Bestel daarom niet de stadaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!

In het oppervlak van het hout kunnen ook scheurtjes ontstaan. Ook dit is geen slechte kwaliteit, maar een natuurlijkproces van drogen en vervorming.


Kwasten, noesten
Een boom groeit bij de gratie heb het hebben van zijtakken en bladeren. Een kwast/noest wordt veroorzaakt door de groei van een zijtak aan een boomstam. Ieder houtsoort heeft dus kwasten/noesten. De grote en het aantal kwasten kan per houtsoort verschillen. Er bestaand dus geen houtsoorten zonder knoesten/kwasten.

Hars
Iedere houtsoort maakt in meer of mindere mate hars aan.  Hars wordt aangemaakt ter bescherming tegen virussen, infecties en beschadigingen.  De hoeveelheid hars kan per houtsoort verschillen. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Hars kan verwijderd worden door het te laten uitdrogen waarna het eenvoudig met en scherp voorwerp kan worden verwijderd. Harsvlekken kunt u verwijderen met Terpentine.

Vergrijzen
In de celwand van hout zit het pigment opgesloten. Om deze reden heeft hout karakter en een warme / authentieke kleur. Dit pigment wordt afgebroken door het UV in ons zonlicht.  Het afbreken van het pigment in hout noemen we vergrijzen.  Dit proces gaat op voor iedere houtsoort. De enige manier om dit te vertragen is hout te behandelen met Lak, Beits of olie met een UV filter. Vergrijzing doet niets af aan de duurzaamheid.

Boorgaatjes / Pinholes
Ieder boom heeft voedzame sapstromen waardoor de boom voedingsstoffen door de stam omhoog brengt. Kleine insecten kunnen deze sapstroom binnendringen op zoek naar voedsel. Als de boom gekapt is valt de sapstroom stil en overleven de kleine insecten beslist niet. Daarmee verminderen deze boorgaatjes de duurzaamheid niet. Boorgaatjes kunnen altijd ontstaan in hout en doen niets af aan de duurzaamheid van het hout. Boorgaatjes mogen dan ook voorkomen in hout.  Houdt u hier dus rekening mee!

Kernhout / Spinthout
Een houten stam bestaat uit kernhout en spinthout. Kernhout is het centrale deel van de stam. Spinthout is de laag die rondom dit centrale deel. Veelal heeft deze spintlaag een lichter kleur dan het kernhout en is daarom goed te herkennen. Het is goed om te weten dat Spinthout van nature minder duurzaam is dat het kernhout.  Echter, bij de hardere tropische hardhoutsoorten is dit niet het geval. 

Bloeden
De meeste houtsoorten hebben inhoud stoffen die kunnen uitvloeien. Vooral als de inhoud stoffen donker van kleur zijn kan dit hinderlijk zijn. Let op: dit is een natuurlijke eigenschap van het hout waar u als houtverwerker rekening mee dient te houden. Deze inhoud stoffen kunnen bij het uitvloeien vlekken vormen op onderliggende delen. Ook kunnen de inhoud stoffen zich vermengen met het verfsysteem.

Geïmpregneerd / Verduurzaamd hout
Om hout duurzamer te maken dan het van zichzelf is kan het geïmpregneerd worden.  Ons hout is voornamelijk onder Vacuümdruk verduurzaamd met Celfix.  Impregneren onder vacuüm druk is de meest effectieve manier van impregneren. Belangrijk om te melden is dat impregneren altijd samen gaat met veel vocht.  Na het impregneren zal het hout op een natuurlijke wijze drogen. Dit droogproces gaat samen met enige scheurvorming aan de kopsezijde.
Let op: Bestel daarom niet de standaard handelslengte, maar altijd minimaal 15cm overlengte!

Ook kan na de impregneren e.e.a. aan kristallen ontstaan aan het oppervlak van het hout.  Dit zijn voornamelijk wat groene of wit groene vlekken.  Deze kunt u na het drogen eenvoudig verwijderen met een harde borstel of fijn schuurpapier.