Ayous

Thermisch Gemodificeerd Ayous heeft duurzaamheidsklasse 1/2 en kan dus onbehandeld 20-25 jaar mee aan uw woning. Dit is vergelijkbaar met Western Red Cedar. Licht van gewicht: 

Montage van Ayous hout.

Gebruikt schroeven met AR- coating.
AR-coating voor looizuurhoudende houtsoorten.

Door het looizuur wat aanwezig is in Ayous,  kunnen er zwarte vlekken ontstaan in het hout bij gebruik van andere soorten schroeven.


 Ayous, ook bekend als Obéché, is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het wordt gewonnen uit de Ayousboom (Triplochiton scleroxylon), die voornamelijk groeit in landen zoals Kameroen, Congo, Ivoorkust en Ghana.

Ayoushout staat bekend om zijn lichte gewicht en zachte structuur. Het heeft een gele tot witte kleur, die soms enigszins roze of bruinachtig kan zijn. Het hout heeft een regelmatige nerf en een fijne textuur, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Het kan glad worden geschuurd en heeft een goede afwerkingskwaliteit.

Een van de voornaamste voordelen van Ayoushout is de stabiliteit. Het heeft weinig neiging tot kromtrekken of vervormen, wat het geschikt maakt voor toepassingen waarbij een stabiele structuur gewenst is, zoals deuren, kozijnen en meubels. Vanwege zijn lichtheid wordt het ook vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen, zoals fineerwerk, lijstwerk en binnenhuisarchitectuur.

Over het algemeen heeft Ayoushout veel esthetische kwaliteiten en is het gemakkelijk te bewerken, waardoor het populair is in verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en architectuur.